Ecocheques

Ecocheques
Anker

[]

Heb je nog ecocheques liggen? Vast wel. Misschien zullen ze binnenkort zelfs vervallen!
Het ideale moment dus om een nieuwe wasmachine, droogkast, koelkast of tv te kopen.

Kies voor een energiezuinig toestel om met ecocheques te betalen. Zo bespaar je niet alleen geld op je energiefactuur, maar ook onmiddellijk bij aankoop van jouw nieuwe elektrotoestel. Een win-winsituatie dus, want er gaat geen geld van je rekening én je helpt tegelijkertijd het milieu door te kiezen voor een toestel dat zo weinig mogelijk energie (en water) verbruikt.

Wat kan je allemaal kopen met ecocheques ? Wat zijn de nieuwe energielabels? Welke soorten ecocheques bestaan er? We beantwoorden al jouw vragen!

Anker

[]

Wat kan je kopen met ecocheques?

Je koopt meer dan je denkt met jouw ecocheques! Met deze ‘groene’ cheques koop je energiezuinige en duurzame producten en diensten uit volgende 3 categorieën:

  • Ecologische producten en diensten zoals een energiezuinige koelkast, biologische groenten, alles met het Europese ecolabel …
  • Duurzame mobiliteit en vrije tijd: fietsen, planten en bloemen, ecotoerisme …
  • Hergebruik, recyclage & het reduceren van afval: tweedehands, herstellingen …

Bij ons heb je een grote keuze aan energiezuinige toestellen die je met je ecocheques kan betalen.

Wat kopen met ecocheques?
Anker

[]

Onze tip: je hoeft niet altijd een toestel te kopen met je ecocheques. Wat dacht je van herstellingen en updates betalen?  Ecologische diensten die duurzaam gebruik stimuleren, kan je vaak ook betalen met ecocheques. Vraag ernaar in de winkel in je buurt.

Anker

[]

Energielabels

Wat betekenen de energielabels

Op zoek naar een nieuwe energiezuinige wasmachine, koelkast of tv? Let op het groene label 'ecocheques' op de foto of kijk naar de energieklasse op het energielabel van het toestel.

Op 1 maart 2021 werden de schalen of energielabels aangepast naar A tot G. Verwarring tussen A+, A++, A+++ en zelfs A+++ behoort dus tot het verleden!

Lijst van de producten die met ecocheques aangekocht kunnen worden:

  • Wasmachines, droogkasten of was-droogcombinaties van klasse A
  • Vaatwassers van klassen A, B of C
  • Koelkasten, diepvriezers of koel-vriescombinaties van klassen A, B, C of D
  • Elektronische displays, met inbegrip van tv’s en monitoren van klassen A, B, C, D of E
  • Lichtbronnen van klassen A, B, C of D (inclusief Smart Home-ledverlichting)
  • Alle andere elektrische apparaten met een Europees energielabel van klassen A+, A++ of A+++ (inclusief ovens, dampkappen, fiets-gps'en, smartwatches, sporthorloges met gps, airco's, drankapparaten, slimme thermostaten, ... )
  • Lichtbronnen die vóór 1 september 2021 op de markt werden gebracht en enkel het Europees energielabel van klassen A+ of A++ hebben en die tot 28 februari 2023 verkocht mogen worden

Meer weten over de nieuwe energielabels

Anker

[]

Betalen met ecocheques

Wil je je nieuwe energiezuinige toestel betalen met ecocheques? Dat kan! Ga langs bij je winkel in de buurt of bestel je toestel gewoon online. Kies in dat geval voor ‘afhalen in de winkel’ en betaal in de winkel met je cheques!

Hou er rekening mee dat onze winkels niet verplicht zijn om ecocheques te aanvaarden. Contacteer je winkel in de buurt voor meer info.

Anker

[]

Klik hieronder op de categorie waarnaar je op zoek bent om alle energiezuinige toestellen te zien.

Anker

[]

Wasmachine
Droogkast
Anker

[]

Koelkast
Diepvriezer
Anker

[]

Koel-vries combi
Vaatwassers
Drankapparaat
Anker

[]

Televisie
ledverlichting
Anker

[]

Op zoek naar een inbouwkoelkast of vaatwasser?

Anker

[]

Energiezuinige inbouw vaatwassers - betaal ze met ecocheques!
Energiezuinige inbouw koelkasten - betaal ze met ecocheques!
Energiezuinige inbouw koel-vries combi's - betaal ze met ecocheques!
Anker

[]

Energiezuinige inbouw diepvriezers - betaal ze met ecocheques!
Energiezuinige ovens - betaal ze met ecocheques!
Energiezuinige inbouw dampkappen - betaal ze met ecocheques!
Anker

[]

Ecocheques: al jouw vragen beantwoord

Anker

[]

Monizze
Ecocheques
Elektronische ecocheques monizze
Anker

[]

Wat zijn ecocheques?

Welke ecocheques bestaan er?

Waar kan ik ecocheques gebruiken?

Anker

[]

Een ecocheque is een extralegaal voordeel dat je van je werkgever krijgt (enkel in de privésector). Het is een niet-belastbaar extraatje bovenop je loon zoals een bedrijfswagen, maaltijdcheques, smartphone met abonnement of groepsverzekering.

Ecocheques bestaan in papieren of elektronische vorm. De elektronische versie wordt het meeste gebruikt. Je krijgt dan een betaalkaart waarop je saldo toegevoegd wordt. Als je ook maaltijdcheques krijgt, gebruik je hiervoor dezelfde kaart.

De cheques worden uitgegeven door 3 bedrijven. Wij accepteren ecocheques van Monizze, Edenred en Sodexo.

Bij ons! Onze winkels aanvaarden de papieren en elektronische versie.

Je kan je ecocheques niet overal gebruiken als betaalmiddel. De winkel of handelaar moet aangesloten zijn bij Sodexo, Edenred of Monizze om deze te kunnen aanvaarden en daarna te kunnen innen bij het uitgiftebedrijf.

Tip: neem eerst contact op met jouw vakman in de buurt. Onze winkels zijn zelfstandigen en kiezen zelf of ze ecocheques aanvaarden en voor welke toestellen ze dit doen.

Anker

[]

Hoe lang zijn ecocheques geldig?

Hoeveel ecocheques krijg ik?

Mag ik ecocheques omruilen?

Anker

[]

Jouw cheques zijn maximum 2 jaar geldig. Je kan de geldigheid niet verlengen.

Wanneer je je ecocheques opspaart om een duurdere aankoop te doen, hou je best de geldigheidsduur in de gaten. Het zou jammer zijn om jouw cheques niet meer te kunnen gebruiken omdat ze niet meer geldig zijn.

Je werkgever beslist hoeveel cheques je krijgt op basis van het aantal gewerkte dagen. Maar het is nooit meer dan € 250 per jaar.

Elke cheque is maximum € 10 waard.

Wanneer je met papieren cheques betaalt, krijg je geen wisselgeld terug. Betaal je elektronisch? Dan gaat het precieze bedrag van je saldo.

Nee, je krijgt cheques op jouw eigen naam. Iemand anders kan ze dus niet gebruiken. Je kan ze ook niet inruilen voor geld of verkopen aan iemand anders.

Inspiratie nodig? Naast energiezuinige apparaten kan je je ecocheques ook gebruiken om mee op reis te gaan, biologische producten mee te kopen of je treinticket ermee te betalen.

Anker

[]

Zoek je informatie over consumptiecheques? Wil je weten wat je ermee kan kopen en waarop je moet letten? Lees er alles over op onze pagina zodat je jouw cheques ten volle kan benutten!

Anker

[]